Enig idee hoe gezond jij in je vel zit ?

Gepubliceerd op 30 januari 2021 om 11:30

Geschreven door authentieke ondernemer Rie Nijs

Met voorsprong gaan we bij een nieuw jaar iedereen een goede gezondheid wensen.
Die traditie hou ik hier alvast, op de valreep, aan door uit het diepst van mijn hart een toast uit te brengen op de gezondheid van ieder van jullie in dit nieuwe jaar vol nu nog verborgen kansen en mogelijkheden. Het is onze verantwoordelijkheid ze te grijpen en te benutten. Zelfs nu.

Wij, inspirerende ondernemers, zijn daar krakken in! We lopen al lang voorop en trekken de karavaan.
Gepassioneerd, vanuit een groot hart en met een tomeloze energie.

‘Hoe word ik niet ziek?’, is nog steeds en vooral de bril waarmee er naar gezondheid gekeken wordt.
Dat impliceert de zeer enge definiëring dat gezond zijn de afwezigheid van ziekte is terwijl een veel bredere definitie op zijn plaats is.
Een toestand van volledig fysiek, geestelijk en maatschappelijk welbevinden is juister. Een vaak ingewikkeld kluwen van diverse elkaar fors beïnvloedende factoren dat ontward dient te worden om meer kwaliteit van leven te krijgen.
Om bij een betere - in de brede zin van het woord  -  gezondheid uit te komen.
Geest en lichaam, leven en wonen, job en gezin zijn onlosmakelijk verbonden en bepalen hoe gelukkig en gezond we ons voelen en zijn.
De verantwoordelijkheid over dat eigen leven en die gezondheid dragen we zelf doorheen de keuzes die we hebben, krijgen en maken. Wat komt er op ons pad en wat doen we ermee?

Onze fysieke gezondheid is een belangrijke basis en we kunnen zelf zo-veel doen om deze optimaal te houden.
Hoe sterker we fysiek zijn, hoe beter onze trein bolt op àlle andere sporen in en van ons leven.

De bril waarmee ik al decennialang kijk is ‘Hoe blijf ik gezond of hoe word ik gezonder?’

Vijf essentiële pijlers zijn alvast bepalend voor ons fysieke en mentale welzijn. Ik licht ze hier met plezier en in genoemde volgorde kort toe:
een optimale stofwisseling
een ideale zuur/base huishouding
een sterk immuunsysteem
gezonde darmen
en de afwezigheid van stress.

 

Blokkades in de stofwisseling en verzuring alleen al zijn samen verantwoordelijk voor 95% van alle kwalen en ziektes. In vogelvlucht gaan we van haaruitval, huidziekten en obesitas over alle soorten reuma, artrose, diabetes, virale en bacteriële aandoeningen tot hartziektes en kankers.  Om het dan nog niet over depressie, burn out en aanverwanten te hebben.  Het metabolisme en de verzuring in een lichaam niet aanpakken, betekent dat de ziekte of kwaal zich herhaalt, verergert en/of chronisch wordt. Het percentage chronisch zieken in België liep ondertussen trouwens al op tot 50%. Bij onze noorderburen is dat al 58%. Dat stemt tot nadenken en doet toch de wenkbrauwen fronsen. Hoe is het in feite gesteld met onze natuurlijke gezondheid?

Een sterk immuunsysteem is de derde pijler en onontbeerlijk om gezond te blijven. Dat behoeft nauwelijks uitleg. Het houdt indringers als virussen en bacteriën uit ons lichaam of gaat deze efficiënt te lijf als ze het toch wisten in te palmen.

Een zeer verwaarloosd lichaamsorgaan en tevens de vierde zeer belangrijke pijler zijn onze darmen. Gezondheid of ziekte staat of valt bij een gezonde darmflora. Als er ergens heel veel bacteriën mogen en zelfs moeten aanwezig zijn, is het daar. De goede probiotische bacteriën welteverstaan die de boosdoeners die ons willen ziek maken, kunnen uitschakelen. Ook met onze darmen is het droevig gesteld. De vele zogezegde oplossingen die de rekken van de supermarkten veroverden, brengen helaas weinig of geen soelaas. De actief werkende stoffen in dergelijke producten bereiken onze darmen nauwelijks tot helemaal niet.  Het in de maag aanwezige maagzuur brak ze al veel eerder af.

Vrijwel iedereen weet tot slot wat stress is, hoe het voelt en hoe ernstig stressgerelateerde klachten kunnen zijn. Ze maken letterlijk ziek als er geen oplossing voor geboden wordt. Dat het wel tussen onze oren zal zitten als klachten en symptomen geen verklaring vinden is al immens lang een heel oud zeer binnen de medische wereld. ’t Is de stress, mevrouw. Soms terecht, soms niet. Alleszins is het ook een pijler die een behoorlijke kortsluiting kan veroorzaken in ons gezond functioneren.

Wie werd er in een dokterskabinet of consultatieruimte al eens bevraagd over hoe het met zijn of haar stofwisseling of verzuringsgraad zat?
Wie weet hierover iets van zichzelf?
Of over de andere genoemde pijlers?

Als het aantal chronisch zieken een graadmeter is dan weten we dat het antwoord daarop bedroevend tot beschamend is
De nog steeds heersende klassieke geneeskunde werkt symptoombestrijdend en gaat niet op zoek naar oorzaken. Wat dat met onze volksgezondheid gedaan heeft, konden we pijnlijk hard vaststellen in dit – bovendien niet alleen op medisch vlak - rampjaar 2020.
Die curatieve kijk op gezondheid gaat namelijk al gigantisch ver terug.

32 jaar geleden was ik een doodongelukkige jonge vrouw en gaf ik aan naar andere wegen te willen zoeken omdat de ‘behandeling’ van mijn chronische klachten die al veel te lang duurde mij enkel zieker maakte. Een paar niet alledaagse ziektebeelden gooiden mijn leven totaal ondersteboven. Twee professoren wensten me gniffelend succes, er stellig van overtuigd dat ik die wegen niet zou vinden. Zieker en vooral ook ongelukkiger dacht ik niet te kunnen worden – het had me al mijn toenmalige relatie en job gekost – dus ik hield voet bij stuk. En genas. Concreet pakte ik gewoon alle hier genoemde pijlers aan. Ingewikkeld was het eigenlijk niet zo, heel anders wel.

Ik was toen 26, nu 57. Sindsdien was ik bacterieel of viraal nooit nog ziek en bleef ik gepassioneerd met gezondheid bezig. Het komt van ergens. Ondertussen werd het een professionele activiteit. Het was en is een strijd om dat ‘omdenken’ op vlak van gezondheid te bewerkstelligen. Idealiter begint het preventieve denken trouwens al in de moederschoot en stopt het daarna niet meer.

In dit korte bestek – het werd al te lang – gooi ik slechts visjes als ik het over enkele belangrijke pijlers heb en blijven de handvaten om ze met succes onder handen te nemen achterwege, dat besef ik. Op één A4tje kan ik een artikel over gezondheid geen body geven. Een vervolg mag beslist nog eens voer zijn voor een voordracht of lezing online of live. En natuurlijk mogen jullie steeds persoonlijke prangende vragen op me afvuren. Ik durf hopen dat ondertussen iedereen met gezond(er) worden en blijven bezig is.

Om dezelfde reden wijdde ik hier niet uit over onze geestelijke of mentale gezondheid die vanzelfsprekend hand in hand gaat met ons lichamelijk welbevinden.

Gezond en met heel veel liefde, warmte en vertrouwen zwaai ik jullie hier alvast uit.
En dit doe ik met plezier door jullie alvast uit te nodigen vandaag te starten met jouw nieuwe dagelijkse gewoonte !
Als duwtje in de rug vind je hieronder een gezonde promotie geldig tot 15/03/2021

2021 wordt ongetwijfeld een nieuw bewogen jaar waar we zeer veel te doen en inspireren zullen hebben.
Bundelen we onze krachten?

 

Rie Nijs
«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Rie Nijs
een jaar geleden

Dank je wel, Nathalie om hier de plaats te krijgen om ieders gezondheid en hoe iedereen gezond(er) kan worden en blijven in de kijker te mogen zetten.
xxx